+31 (0)6 8160 77 19 info@mirantes.nl Lid

Als er maar geen ’te’ voor staat

Als er maar geen ’te’ voor staat
21
sep

Een mooi rapportcijfer 7,5. Dat rapportcijfer geven de ruim 3500 deelnemers gemiddeld voor de eigen gezondheid. De gezondheidspeiling is uitgevoerd onder leden van het opiniepanel Regiopeil.nl en abonnees van de regionale dagbladen (in opdracht van Holland Media Combinatie en sportvereniging Le Champion). De mentale gezondheid scoort met een 7,8 iets beter dan de lichamelijke gezondheid (7,3).

door: Durk Geertsma

Bewegen, fit blijven, gezond eten en mentale gezondheid zijn zaken die lezers van de regionale dagbladen bovenmatig interesseren. Maar het moet niet ’te’ erg worden. Dwangmatig gedrag rond deze zaken wordt afgewezen.

De cijfers komen in grote lijnen overeen met de resultaten van statische gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2015 ervoer 20 procent van de Nederlanders het leven ’minder’ dan goed. De cijfers die lezers voor hun gezondheid geven, liggen in deze enquête iets lager. Vermoedelijk vanwege de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan het onderzoek (lezers van de dagbladen). Ook in onze enquête voelen deelnemers onder de 40 jaar zich iets gezonder.

Stress vermijden

Wat doen lezers dan om gezond te zijn en blijven? Niet roken, bewegen/sporten, voldoende slapen, weinig alcohol drinken en stress vermijden. Al lukt dat niet iedereen. Iets meer dan een op de drie lezers geeft aan dat ze meer kunnen sporten en minder kunnen drinken.
watdoetuomgezondteblijven

Gemiddeld wordt er drie keer per week matig intensief gesport, maar een op de acht lezers sport nooit. Dat is niet allemaal uit onwil. Veel mensen zijn er door fysieke beperkingen niet meer toe in staat. Een op de drie niet-sporters vindt het niet leuk of gunt zich de tijd niet.

Daar staan de mensen tegenover die elke dag sporten: dat zijn er net zoveel. En wat doen we dan: vooral wandelen, fietsen en fitness. Opvallend is dat liefhebbers van georganiseerde sport dun gezaaid onder de abonnees van onze krant en het lezerspanel Regiopeil.nl. De deelnemers vinden het prima om soms samen te sporten, maar inschrijven voor grote sportevenementen en wandel- of fietstochten: mondjesmaat. Wie er wel voor kiest doet dat vanwege de gezelligheid en het contact leggen met nieuwe mensen, de mogelijkheid om nieuwe routes en locaties te ontdekken, een goede doel, omdat begeleiding gewenst is, of als doel om voor te trainen.

Marloes Waardijk, geboren en getogen in de Kop van Noord-Holland, is diëtist en sportprofessional en eigenaar van webblog Optimavita.nl herkent de cijfers. Haar Youtube-kanaal heeft 20.000 volgers. „Sporten blijft goed, op welke leeftijd dan ook. Belangrijk is om te stoppen als je klachten krijgt. Luister naar je lichaam. Fietsen en zwemmen kun je heel lang mee doorgaan. Het is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor je conditie, evenwicht, coördinatie en het tegengaan van ziektes als hoog cholesterol en diabetes. ”

Veel activiteiten zorgen voor ontspanning: voldoende rust nemen en leuke dingen doen, zoals vakantie, sport, maar ook tuinieren, wandelen, lezen, lachen, puzzelen, muziek maken, vrijwilligerswerk en geloof. En voor een aantal respondenten is werk de ultieme manier om te ontspannen.

Gezond eten is ’hot’

Kookboeken en diëten zijn niet aan te slepen: gezond eten is ’hot’. Dat blijkt ook uit onze enquête. Verse producten, veel afwisseling en weinig suikers scoren hoog op de vraag wat belangrijk is voor de dagelijkse voeding.

Opvallend is dat vrouwen het eten van minder vlees beduidend belangrijker vinden dan mannen, net als de inname van weinig koolhydraten en de aan- of afwezigheid van E-nummers in voedsel.

Wat vindt u belangrijk in uw dagelijkse voeding? man vrouw
Verse producten 81% 85%
Veel afwisseling 67% 70%
Weinig tot geen suikers 48% 55%
Weinig vetten 47% 51%
Soms ook even niet denken aan gezond eten 42% 44%
Weinig vlees 19% 35%
Weinig of geen E-nummers 14% 23%
Weinig koolhydraten 14% 20%
Biologisch, onbespoten eten 12% 20%

 

Vrouwen slaan vaker een dagje vlees over en zijn ’flexitariër’. Marloes Waardijk: „Vrouwen denken meer over voeding na en kiezen iets bewuster. Ze doen ook vaker boodschappen dan mannen. Ik merk dat mannen meer hechten aan hun stukje vlees en pas bewuster met eten omspringen als ze een gezondheidswaarschuwing hebben gehad. Dan zijn ze heel gemotiveerd om de voeding aan te passen.”

Met de inname van groente en fruit zit het wel goed. Waar het Voedingscentrum adviseert om 250 gram groente en twee stuks fruit te eten, scoren deelnemers aan deze enquête in meerderheid 200 gram groente en 2 stuks fruit. Niet ’te’ dus. Waardijk: „Te is nooit goed. Iedereen heeft tegenwoordig een mening over voeding en wat goed is en wat niet. Waar het om gaat is om te kijken naar wat het beste bij jou past. Zoek naar een gezond levenspatroon. Geniet twee of drie keer per week van iets ongezonds, zelfs als je af wilt vallen. Op die manier kun je gezond patroon volhouden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.