+31 (0)6 8160 77 19 info@mirantes.nl Lid

Otter is welkom, wolf moet wegblijven

Otter is welkom, wolf moet wegblijven
10
aug

Noord-Hollanders zien graag de otter terugkeren in de natuur in de provincie. Dat blijkt uit het Grote Natuuronderzoek 2015 dat in opdracht van de regionale dagbladen en natuurorganisatie Landschap Noord-Holland is uitgevoerd. De wolf blijkt daarentegen een stuk minder populair, die mag wel wegblijven.

Het natuuronderzoek werd uitgevoerd door Onderzoeksbureau Mirantes. In totaal hebben ruim 6.000 deelnemers de enquête volledig ingevuld. Naast lezers van de regionale dagbladen en deelnemers aan het onderzoekspanel RegioPeil, hebben ook leden van Landschap Noord-Holland meegedaan. De resultaten worden de komende vier weken gepubliceerd in de regionale dagbladen en op regiopeil.nl. Dit is het eerste van 4 artikelen over de natuur in Noord-Holland. Over 4 weken verschijnt op regiopeil.nl de volledige digitale publicatie met alle resultaten over Natuur in uw buurt. Hieronder het eerste artikel met enkele highlights uit het onderzoek.

Natuuronderzoek (deel 1)

Biodiversiteit in Noord-Holland

Veel Noord-Hollanders maken zich zorgen over de teruglopende biodiversiteit. Steeds meer dier- en plantensoorten verdwijnen. Iets waar natuurorganisaties zich al langer zorgen over maken. 71 procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat de overheid alles in het werk moet stellen om het tij te keren. Er is veel vertrouwen bij (79 procent van) de respondenten dat het gaat lukken om verdwenen soorten terug te krijgen als we slimmer en bewuster omgaan met de natuur.

Otter en zeearend

De top drie van dieren die de deelnemers aan het onderzoek graag terug zouden willen zien wordt gevormd door: de otter (54,4 procent), de zeearend (53,9 procent) en de korhoen (53,8 procent). Zij laten het edelhert, de bever en het wild zwijn ver achter zich, terwijl de adder (12,4 procent) en de wolf (6,4 procent) niet echt welkom zijn te noemen. Ondanks de teruglopende biodiversiteit zijn veel Noord-Hollanders tevreden met de natuur in hun provincie.

Meest aantrekkelijke provincie op natuurgebied

De deelnemers aan de enquête vinden dat Noord-Holland na Gelderland de meest aantrekkelijke natuur heeft. Zuid Holland scoort het slechtst. Maar 0,3 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan de natuur in die provincie.

Stilte ervaren in Noord-Holland

Op de vraag of er voldoende plekken zijn in Noord-Holland waar je stilte kunt ervaren, antwoordt 64,4 procent bevestigend, terwijl voor 31,7 procent van de respondenten het groen in de stad als natuur wordt ervaren. 43,1 procent ziet dit niet als natuur. Inwoners van Amsterdam, Purmerend en Haarlem ervaren het groen in de stad het vaakst als natuur.

Wat doet u zelf voor behoud van natuur in Noord-Holland?

De deelnemers werd ook gevraagd wat zij zelf doen om de natuur in Noord-Holland voor de toekomst te behouden. 72,6 procent zegt er een duurzame levensstijl op na te houden door te letten op energieverbruik, afvalscheiding en het eten van biologisch voedsel. 57,8 procent zegt de tuin of dakterras zo natuurvriendelijk mogelijk in te richten, zodat dieren er zich thuis voelen en 55,6 procent van de ondervraagden geeft aan lid te zijn van een natuurorganisatie of regelmatig geld te geven aan groene doelen.

Bron: Roel van Leeuwen, Noordhollands Dagblad

Ook graag uw mening delen in opiniepanel RegioPeil

 Word lid van RegioPeil en denk mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.