Patiënten vinden in overgrote meerderheid de kwaliteit van de huisarts en de band met hun dokter belangrijker dan het geslacht. Bij 14 procent van de patiënten is echter de voorkeur voor een man of vrouw als huisarts een reden om van praktijk te veranderen. Dat blijkt uit een enquête naar huisartsenkeuze die we lieten doen door RegioPeil, het opiniepanel van de regionale dagbladen. Daar deden liefst 2264 mensen aan mee. De resultaten zijn gewogen op geslacht (ofwel de verhouding man/vrouw is 50/50). Van de deelnemers aan de enquête heeft bijna een derde een man als huisarts, bijna een derde een vrouw en de rest gaat naar een groepspraktijk.
Tekst: Rien Floris, bron: regionale dagbladen
Ruim een derde van de respondenten heeft te maken met groepspraktijken. Daar geven veel mensen aan dat ze graag dezelfde arts treffen bij een afspraak. ,,Door de steeds wisselende (aankomend) huisartsen in een groepspraktijk is het lastig om een vertrouwensband op te bouwen en te onderhouden’’, vindt een deelnemer.
Bij de groepspraktijk kiezen patiënten soms ook bewust op geslacht. „Ik houd er rekening mee dat ik een afspraak maak op het moment dat de vrouwelijke huisarts aanwezig is”, aldus een van de deelnemers. Een ander: „Bij de vaste arts die ik heb, werkt één dag per week een vrouwelijke arts. Meestal spreek ik met haar af.” Al lukt dat in andere praktijken niet: „Helaas mogen wij de huisarts niet zelf kiezen maar worden ze per wijk aangewezen.”
Vooral vrouwen hebben vaker een voorkeur voor een vrouwelijke huisarts (16 procent). Vaak gaat dat om heel specifieke vrouwenzaken. Bij de mannen ligt die voorkeur voor de eigen sekse lager; 8 procent wil graag een man in de spreekkamer.
“Voor bijvoorbeeld een uitstrijkje baarmoederhals, heb ik liever een vrouw, verder maakt het me niet uit’’, reageert een respondent.
“Als je over ‘mannendingen’ praat, dan heb ik gewoon liever een man tegenover me omdat wat je vertelt voor een man herkenbaarder is dan voor een vrouw.
De meeste patiënten laten zich bij hun huisartsenkeuze leiden door kwaliteit (63 procent) en vertrouwensband (18 procent).
“Het belangrijkste is dat ik merk dat mijn huisarts naar mij luistert en mij begrijpt”, reageert een deelnemer.
Bij 14 procent van de patiënten is de voorkeur voor een man of vrouw als huisarts een reden om van praktijk te veranderen (in geval de huidige arts van ander geslacht is dan die van voorkeur).
De dokter is een vrouw
Voor het eerst zijn er meer vrouwelijke huisartsen dan mannelijke. Goed nieuws voor patiënten die absoluut een vrouw als dokter willen. Zo blijkt uit onderzoeken van deze krant naar huisartskeuze. NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) onderzocht op verzoek hoeveel huisartsen nu vrouw zijn en hoeveel man. De vrouwen, die al jaren in opmars zijn in de medische wereld staan nu aan top met 52 procent. Dat aantal zal nog verder toenemen verwacht Ronald Batenburg van NIVEL. Vrouwen doen het overigens beter in de medische wereld dan mannen. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat de sterftekans voor mensen met een vrouwelijke internist lager is dan patiënten met een mannelijke dokter. Voor de meeste patiënten speelt het geslacht van de huisarts geen rol, maar draait het om kwaliteit en vertrouwen, blijkt uit een enquête die RegioPeil voor ons deed. Toch blijkt 15 procent van de mensen bereid van huisarts te veranderen als ze liever een man of vrouw willen.
Gerelateerd artikel:
‘Meer vrouwen dan man als huisarts‘
‘Vrouwelijke huisartsen zijn beter dan mannelijke huisartsen’