+31 (0)6 8160 77 19 info@mirantes.nl Lid

Inwoners Heiloo meest tevreden over openbaar groen

Inwoners Heiloo meest tevreden over openbaar groen
21
aug

Noord-Hollanders zijn beduidend meer te spreken over de kwaliteit van de natuurgebieden dan over het openbaar groen in de eigen woonplaats. Dat blijkt uit het Grote Natuuronderzoek dat in opdracht van deze krant en Landschap Noord-Holland is gehouden.

Het natuuronderzoek werd uitgevoerd door Onderzoeksbureau Mirantes. In totaal hebben ruim 6.000 deelnemers de enquête volledig ingevuld. Naast lezers van de regionale dagbladen en deelnemers aan het onderzoekspanel RegioPeil, hebben ook leden van Landschap Noord-Holland meegedaan. De resultaten worden de komende vier weken gepubliceerd in de regionale dagbladen en op regiopeil.nl. Dit is het derde artikel in de reeks van 4 artikelen over de natuur in Noord-Holland. Op 5 september verschijnt op regiopeil.nl de volledige digitale publicatie met alle resultaten over Natuur in uw buurt. Hieronder het 3e artikel met enkele highlights uit het onderzoek.

Natuuronderzoek (deel 3)

Waar de natuurgebieden als rapportcijfer een 7,4 krijgen van de Noord-Hollander, scoort het openbaar groen gemiddeld een 6,5.

 

In Haarlem (5,9) en Hollands Kroon (6,0) zijn de respondenten het meest kritisch over het openbaar groen in hun gemeente. Het meest tevreden over het openbaar groen zijn de inwoners van Heiloo. Zij geven gemiddeld een 7,5 als rapportcijfer. Inwoners van Bergen en Heemskerk vinden het openbaar groen in hun gemeente een 7,0 waard.

De kwaliteit van de natuurgebieden wordt hoger gewaardeerd. Vooral in Bergen (8,0), Hilversum (7,9) en Heemskerk (7,8) worden hoge cijfers gegeven. Inwoners van de Haarlemmermeer geven ’slechts’ een 6,9 als rapportcijfer. Het landschap in Noord-Holland wordt gemiddeld met een 7,4 gewaardeerd.

Bijna alle ondervraagden zeggen regelmatig een natuurgebied te bezoeken. 17 procent bezoekt elke dag een natuurgebied en 47 procent zegt wekelijks de natuur in te gaan. Wandelen (85,3 procent) en fietsen (73,7 procent) zijn verreweg de meest genoemde activiteiten die men onderneemt in natuurgebieden. Het spotten van vogels en dieren wordt genoemd door 28,3 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 54 procent van de ondervraagden bereid is voor toegang tot een natuurgebied te betalen als daarmee de toekomst van het gebied veilig wordt gesteld. 26 procent is het hier niet of absoluut niet mee eens. De stelling dat de provincie alle vormen van jacht op (wilde) dieren moet verbieden wordt onderschreven door 25 procent van de respondenten. 48 procent vindt dat er wel gejaagd moet kunnen worden.

Bijna de helft van de ondervraagden (45 procent) vindt dat de natuurgebieden beter bereikbaar moeten worden per openbaar vervoer en 34 procent vindt dat er meer wandel- en fietspaden moeten worden aangelegd in natuurgebieden.

Veel terreinbeherende organisaties zetten grazers in. De meeste Noord-Hollanders (59,8 procent) vinden het leuk om Schotse Hooglanders of schaapskuddes tegen te komen als vindt 5,5 procent vooral de grote dieren soms bedreigend. 6,5 procent vindt dat deze dieren niet thuis horen in het landschap omdat ze niet Noord-Hollands zijn.

Bron: Roel van Leeuwen, Noordhollands Dagblad

Grafieken: Jorrik van Wonderen, Mirantes

Ook graag uw mening delen in opiniepanel RegioPeil

 Word lid van RegioPeil en denk mee!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *