+31 (0)6 8160 77 19 info@mirantes.nl Lid

Duinen symbool voor Noord-Hollandse natuur

Duinen symbool voor Noord-Hollandse natuur
15
aug

De duinen worden door Noord-Hollanders gezien als hét voorbeeld van typisch Noord-Hollandse natuur. Uit de resultaten van het Grote Natuuronderzoek 2015, dat in opdracht van de regionale dagbladen en Landschap Noord-Holland is uitgevoerd, blijkt dat ook de polders en weilanden als écht Noord-Hollands worden gezien. 

Het natuuronderzoek werd uitgevoerd door Onderzoeksbureau Mirantes. In totaal hebben ruim 6.000 deelnemers de enquête volledig ingevuld. Naast lezers van de regionale dagbladen en deelnemers aan het onderzoekspanel RegioPeil, hebben ook leden van Landschap Noord-Holland meegedaan. De resultaten worden de komende vier weken gepubliceerd in de regionale dagbladen en op regiopeil.nl. Dit is het tweede artikel in de reeks van 4 artikelen over de natuur in Noord-Holland. Op 5 september verschijnt op regiopeil.nl de volledige digitale publicatie met alle resultaten over Natuur in uw buurt. Hieronder het tweede artikel met enkele highlights uit het onderzoek.

Natuuronderzoek (deel 2)

De duinen worden door maar liefst 79,9 procent van de respondenten aan het onderzoek genoemd als typisch Noord-Hollands. Polders (68,5 procent) en weilanden (58,7 procent) en het strand (53,5 procent) worden daarna het vaakst genoemd.

Daarentegen zien Noord-Hollanders moerassen, heidevelden en meren en vennetjes niet als iets wat echt bij Noord-Holland hoort. De Noordzee wordt door 38,2 procent genoemd en het IJsselmeer door 30,5 procent van de deelnemers. Nog altijd meer dan de Waddenzee (28,9 procent). Opvallend aangezien dit unieke natuurgebied Unesco Werelderfgoed is. 73,1 procent van de ondervraagden is niet eens met de stelling dat er geen typische Noord-Hollandse natuur is.

Koe en grutto

De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd welk dier symbool staat voor de natuur in Noord-Holland. De koe werd het meest genoemd, gevolgd door de grutto. Ook het konijn, de meeuw en het schaap scoren goed.

De meeste ondervraagden vinden de rol van natuurorganisaties erg belangrijk. 83 procent van de respondenten stelt dat de kwaliteit van de natuur in Noord-Holland zonder natuurorganisaties slechter zou zijn en 87,6 procent vind dat een boswachter onmisbaar is voor het toezicht in een natuurgebied. 64,2 procent is het niet eens met de stelling dat natuurorganisaties zich te veel zorgen maken en dat de natuur zich wel redt.

Staatsbosbeheer is het meest bekend bij de deelnemers aan het onderzoek. 98,2 procent kent deze organisatie (al is het maar van naam). Nummer twee is Natuurmonumenten (97,8 procent), gevolgd door PWN (86,1 procent), Landschap Noord-Holland (83,2 procent) en Ecomare (81,4).

Het beheer en onderhoud van natuurgebieden wordt gezien als de belangrijkste taak van natuurorganisaties. Daarna volgen: de natuur veilig stellen door te lobbyen bij de overheid, educatie en voorlichting en bescherming van dieren en planten. Het aanbieden van kinderactiviteiten wordt slechts door 4,7 procent genoemd.

Bron: Roel van Leeuwen, Noordhollands Dagblad

Foto: Ronald van Wijk, Hollandse Duinen

Grafieken: Jorrik van Wonderen, Mirantes

 

Ook graag uw mening delen in opiniepanel RegioPeil

 Word lid van RegioPeil en denk mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.