+31 (0)6 8160 77 19 info@mirantes.nl Lid

Vooral vliegtuigen en windturbines ’erg storend’

Vooral vliegtuigen en windturbines ’erg storend’
29
aug

Vliegtuigen, (snel)wegen en bedrijventerreinen worden door Noord-Hollanders het vaakst genoemd als storende elementen in het landschap. Dat blijkt uit het Grote Natuuronderzoek 2015 dat in opdracht van de regionale dagbladen en Landschap Noord-Holland is gehouden. 

Het natuuronderzoek werd uitgevoerd door Onderzoeksbureau Mirantes. In totaal hebben ruim 6.000 deelnemers de enquête volledig ingevuld. Naast lezers van de regionale dagbladen en deelnemers aan het onderzoekspanel RegioPeil, hebben ook leden van Landschap Noord-Holland meegedaan. Dit is het vierde artikel in de reeks van 4 artikelen over de natuur in Noord-Holland.  De volledige digitale publicatie met alle resultaten over Natuur in uw buurt vindt u  vanaf 29 augustus op natuuronderzoek2015.nl of kunt u hier direct downloaden Download het rapport.

Natuuronderzoek (deel 4)

16 procent van de deelnemers aan de natuurenquête ervaart vliegtuigen als ’erg storend’. Vooral door inwoners uit Heiloo en Castricum worden de vliegtuigen vaak genoemd als bron van ergernis. Windmolens krijgen van 14 procent van de ondervraagden de kwalificatie ’erg storend’ mee. In Medemblik – waar men zicht heeft op de megaturbine ’De Ambtenaar’ en in de gemeente Drechterland ergert men zich bovengemiddeld aan de turbines. Megastallen roepen eveneens vooral negatieve gevoelens op.

Vooruit gegaan

Gemiddeld vindt 30 procent van de Noord-Hollanders dat de kwaliteit van de natuurgebieden in de provincie er de laatste jaren op vooruit is gegaan tegen 15 procent die vindt dat de kwaliteit juist is verslechterd. Vooral in Den Helder is men te spreken over de ontwikkelingen. 49 procent van de deelnemers uit die gemeente vindt dat de natuurgebieden erop vooruit zijn gegaan. In Purmerend zijn de meningen het meest verdeeld. Wat betreft het openbaar groen in de eigen woonplaats vindt 40 procent dat dat erop is achteruitgegaan.

Met name in Amsterdam, Haarlemmermeer en Hoorn zou de meerderheid van de respondenten graag meer natuur om zich heen willen. In plaatsen als Bergen, Velsen en Hilversum is een ruime meerderheid tevreden over de hoeveelheid natuur.

Gevraagd naar wat een natuurgebied aantrekkelijk maakt, geeft 79,4 procent van de respondenten aan vooral de rust in natuurgebieden te waarderen. Een mooie omgeving, interessante planten en dieren die je er kunt zien, worden ook vaak genoemd, net als: voldoende wandelpaden, gratis toegang en dat het gebied zich vlakbij de eigen woonplaats bevindt.

Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van de ondervraagden binnen de eigen regio (afstand van 25 kilometer) blijft als ze een natuurgebied bezoeken, terwijl 23 procent vooral dichtbij de eigen woonplaats (afstand van 5 kilometer) de natuur intrekt. 17 procent zegt door heel Nederland te reizen om de natuur te ontdekken.

De uitgebreide resultaten vindt u terug op de website van Noordhollands Dagblad en op de site: www.natuuronderzoek2015.nl.

Bron: Roel van Leeuwen, Noordhollands Dagblad

Grafieken: Jorrik van Wonderen, Mirantes

Ook graag uw mening delen in opiniepanel RegioPeil

 Word lid van RegioPeil en denk mee, klik hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.